
Seppe Van Maele
Huidige Club club: KV Oostende
Vorige Club: SV Zulte-Waregem
Geboortedatum: 19/01/2005
Hoe heb je besloten om te gaan voetballen, vooral als doelman?
De papa van Seppe Van Maele is zijn hele leven lang voetballer geweest en is vandaag nog steeds actief in het voetbal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Seppe al snel zijn eerste stappen op een voetbalveld zou zetten onder de begeleiding van zijn papa. Toen Seppe bij de U7 mocht gaan spelen was er, net als bij veel clubs tegenwoordig, geen vaste keeper en moest iedereen om de beurt in het doel gaan staan om alle posities op het veld te ervaren en de nodige vaardigheden daarvoor op te doen. Vanaf het eerste moment merkte hij echter dat keeperstrainer zijn het enige was wat Seppe wilde, want geef nu toe, keeperstrainer zijn is superleuk. Het seizoen daarop werd besloten om met een vaste keeper te gaan werken, omdat het heel duidelijk was dat Seppe zijn toekomst op die positie zou voortzetten.
Welke keepers bewonder je?
Ter Stegen is een keeper die alles heeft. Hij is een uitstekende lijnkeeper met goede reflexen, maar hij is ook sterk in 1 tegen 1 situaties. Hij is enorm atletisch en behendig. Zijn sprongkracht is bewonderenswaardig. Op afstandsschoten kan hij soms mooie parades maken. Hij is baas in zijn zestienmetergebied en straalt veel zelfvertrouwen uit. Hij is een betrouwbare doelman die nauwelijks fladdert. Ook heeft hij zeer goede voeten, wat tegenwoordig voor een keeper net zo belangrijk is als ballen pakken, hij blijft rustig aan de bal en zoekt als het even kan altijd de voetballende oplossing.
Hoe zou jij jezelf omschrijven als een doelman?
Seppe Van Maele is een doelman die altijd in functie van zijn ploeg speelt en een goede teamprestatie verkiest boven zijn individuele prestatie. Die ene mooie redding is leuk en goed voor het zelfvertrouwen, maar hij is net zo blij als hij die redding niet heeft hoeven maken door een sterke verdedigende wedstrijd van zijn teamgenoten en ook als hij de winst heeft kunnen pakken. Seppe zelf is een keeper die goed op zijn lijn staat met zeer goede reflexen.
Zoals het een goede doelman betaamt, probeert hij altijd zijn verdediging te helpen door veel te coachen en door zo aanspeelbaar mogelijk te zijn door goed naast zijn doel te bewegen en te glijden. Het is niet evident dat ze mee kantelen, veel keepers spelen de bal vaak in en stoppen dan hun actie. Ook dan is het onze taak als keeper om mee te bewegen en zo nodig weer aanspeelbaar te zijn als de keeper onder druk wordt gezet door een tegenstander.
De groeispurt van Seppe zal zich in de toekomst zeker voortzetten, maar zolang dat niet het geval is, zal hij er alles aan doen om deze “handicap” te beperken door te trainen op sprongkracht, of thuis met mijn springtouw. Op deze manier zijn wij ervan overtuigd dat dit voor “kleinere” keepers geen nadeel hoeft te zijn en dit kan compenseren door de juiste techniek en kracht hiervoor op te bouwen.
Wat is volgens jou de belangrijkste kwaliteit die een keeper moet hebben?
Een keeper moet voor zijn team staan. Als keeper heb je natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid, want als je een fout maakt, is het meestal een tegendoelpunt Een goede keeper moet dus baas zijn over zijn eigen zestien en nooit bang zijn om een hoge bal te raken Je ziet wel eens dat een keeper een keer onder de bal doorgaat als deze hoog is en dan vaak de wind van voren krijgt van supporters en vooral trainers Desalniettemin, moeten we de keepers aanmoedigen om in dit opzicht meer te doen Iedereen maakt fouten, ook wij als keepers, maar als zij ze niet mogen maken, kunnen wij er natuurlijk ook niet van leren Dus ook als het een keer mis gaat, wat zeker wel eens zal gebeuren, moet je als keeper weer opstaan en het zelfvertrouwen van vroeger uitstralen.
Alleen op die manier kun je jezelf als keeper motiveren, maar ook je medespelers ervan overtuigen dat ze nog steeds op je kunnen vertrouwen.
Had je verwacht dat je carrière als keeper zou verlopen zoals ze nu verloopt?
Nee, iedereen, of je nu talent hebt of niet, moet heel hard werken als keeper op welk niveau je ook speelt en dat is wat Seppe Van Maele de afgelopen jaren heeft gedaan om te groeien als keeper op vele vlakken (technisch, mentaal, fysiek, …) . Hadden we Seppe 5 jaar geleden gevraagd of hij nog op ELITE niveau zou spelen dan had hij zeker nee gezegd, maar kijk hij speelt nog steeds op dit niveau en zal hard blijven werken om op dit niveau te blijven spelen.
Hoe bereid je jezelf en je handschoenen voor op een wedstrijd?
Een keeper (elke sportman/vrouw) moet altijd voldoende recuperatiemomenten inbouwen. Seppe Van Maele gaat bijvoorbeeld altijd vroeg naar bed (21.30-22.00) om zich voor te bereiden op een wedstrijd. De volgende dag staat hij redelijk vroeg op zodat hij rustig wakker kan worden en niet meteen in de stressmodus moet gaan om zich klaar te maken voor vertrek. Op deze manier kan hij heel ontspannen naar de wedstrijd toe werken. 3-4 uur voor de wedstrijd wordt een lichte maaltijd (vaak pasta) gegeten om met voldoende kracht aan de wedstrijd te kunnen beginnen…
Om mijn handschoenen klaar te maken voor de wedstrijd, maakt hij ze de avond voor de wedstrijd nat en wikkelt ze dan in een handdoek. Op die manier heb ik de dag erna een goede grip en zijn mijn handschoenen niet droog aan de binnenkant.
Bij het inwikkelen van de handschoenen is het heel belangrijk dat de latex niet op elkaar komt te liggen en dat er altijd een stukje handdoek tussen zit. Op deze manier kan de latex niet aan elkaar plakken en worden scheurtjes in de latex voorkomen waardoor ze sneller zullen slijten.
En hoeveel handschoenen draag je meestal per jaar?
5-6 paar
Met welke merken heb je gespeeld voordat je Prostar ontdekte?
Ik leerde ProStar kennen via Wout Meese, een jeugdkeeper van Anderlecht die ik ken. Hij vertelde me dat het een goed merk was en zo besloot ik om Prostar te contacteren via instagram. Later kwam Andy langs om wat uitleg te geven over de handschoenen. Het is belangrijk dat je je als keeper goed voelt met de handschoenen. Een goed passende handschoen zorgt voor veel zelfvertrouwen en het is belangrijk dat je verschillende handschoenen past zodat je weet bij welke handschoen je je het beste voelt.
Wat is het moeilijkste voor een keeper?
Hoog spelen en diepteballen inschatten zijn moeilijk. Je moet altijd zorgen dat je hoog genoeg staat zodat een bal in de rug van de verdediging de jouwe kan zijn Aan de andere kant moet je ook weer niet te hoog staan zodat je snel genoeg weer terug in je zestien bent als dat nodig is Coachen met je verdediging is op die momenten dus heel belangrijk.
Tot slot, welk advies zou je geven aan een jonge keeper?
Je moet altijd zelfvertrouwen hebben, ook als het niet zo goed gaat Als je een blunder maakt in een wedstrijd, moet je je hoofd niet laten hangen en meteen die knop omzetten Luister nooit naar wat andere mensen langs de zijlijn zeggen en gebruik die slechte opmerkingen als motivatie om beter te worden!
Seppe koos voor de volgende modellen
Seppe aarzelt niet en kiest voor de beste betaalbare kwaliteit die op de markt beschikbaar is. Geen compromis op kwaliteit of prijs. Hij koos onder andere voor de volgende modellen. Wilt u ook met deze professionele keepershandschoenen werken?
[…] De steegjes zijn al een paar keer aangeboden. Wil je meer weten over de positieve en negatieve punten? Lees dan het interview van Seppe Van Maele. […]